succesverhalen coaches
Via mijn eigen netwerk ben ik in contact gekomen met een jongere die eigenlijk al opgegeven was door heel veel instanties. Ouders en zus van deze jongen hadden gehoord dat ik bij 2GetThere werk en hebben mij gevraagd om eens contact met hem op te nemen. Ouders en zus waren sceptisch omdat het nog niemand was gelukt om hem te bereiken. Omdat mijn verwachtingen laag waren, heb ik contact gelegd en was ik verbaast over hoe punctueel deze jongere was. Altijd op tijd, opdrachten die ik hem mee gaf om voor te bereiden had hij altijd gedaan en hij checkte via app altijd of onze afspraak doorging. De jongere was op het begin erg onzeker en verlegen, maar na een aantal afspraken merkte ik dat deze jongen mij ging vertrouwen. Binnen twee maanden heeft hij werk gevonden via uitzendbureau Match4U. Ik vond het erg gaaf om te zien hoe hij was gegroeid en hoe hij zich ontwikkelde in de periode dat de coaching liep. Na enige tijd aan het werk te zijn geweest, kwam deze jongen erachter dat hij toch heel graag een studie op wilde pakken. ‘het werk is prima voor nu, maar dit vind ik over 10 jaar niet meer leuk om te doen denk ik’. Hij heeft altijd gezegd dat hij graag timmerman wil worden. Wij zijn daarom contact gaan zoeken met de Bouwmensen in Deventer, een onderdeel van Aventus waar timmermannen opgeleid worden. Omdat deze jongen een reputatie heeft achtergelaten op het Aventus, hebben we veel afspraken gehad om twijfel bij de school weg te nemen. Hij heeft testweken moeten doen om te kijken of ze wel met hem verder wilde. Er was niets meer op zijn gedrag aan te merken en ze willen hem graag nog een kans geven. In augustus begint deze jongen met zijn opleiding als timmerman!”
“jongere A. gaat naar school, maar zij merkt dat haar verleden haar dwars zit. Met psychologen praten wil zij niet meer, maar zij heeft het wel nodig om haar verhaal kwijt te kunnen. Met vrienden, op school en thuis gaat dit niet echt. Inmiddels gaat zij weer gewoon naar school. Hoe het er nu naar uitziet, kan zij doorstromen naar haar laatste schooljaar.
Het mooie aan 2GetThere is dat niet alle jongeren te maken moeten hebben met zware problematiek om gecoacht te worden. Dit geldt zeker voor jongere M.. Hij had hulp nodig om de weg in Nederland te vinden naar school en werk, maar wilde vooral zelfstandig blijven. Tijdens onze gesprekken hielp ik hem vooral met praktische zaken en beantwoordde ik enkele vragen. Inmiddels heeft hij een bijbaan in een magazijn gevonden en gaat hij aankomend schooljaar naar een schakelklas voor vluchtelingen, zodat hij over een jaar naar de universiteit kan.
Sinds vier maanden begeleid ik een jongere naar een passende opleiding. Ze heeft fibromyalgie, wat een pijnsyndroom is waardoor ze contant spierpijn heeft en snel vermoeid raakt. Uiteindelijk hebben we een therapievorm gevonden waar ze wordt begeleid door een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Ze voelt zich steeds beter en gaat in september beginnen aan de hbo-opleiding Opleidingskunde aan de HAN. Ik heb er alle vertrouwen in!
Mijn jongere M.M. is een jongere met een heel zwaar verleden. Op zijn 16e is hij op Aruba op zichzelf gaan wonen en sindsdien heeft hij meerdere baantjes en verblijfplaatsen gehad. Kort voordat hij naar Nederland verhuisde is hij begonnen met het roken van marihuana en is hij uiteindelijk in dat circuit terecht gekomen. Hij heeft meerdere malen drugs gesmokkeld en is meerdere malen vast komen te zitten. Hier in Nederland hebben ze hem proberen te helpen door allereerst een IQ test te doen. Uit de IQ test is gebleken dat M verstandelijk beperkt is. M is toen begeleid gaan wonen en heeft de kans gekregen om een opleiding te volgen. Door de foute vrienden die hij had is hij echter weer vast komen te zitten. Alle begeleiding is toen gestopt en toen M vrij kwam had hij geen motivatie meer om alles opnieuw op te pakken. M had inmiddels veel schulden en kon niet aan werk komen, hierdoor is hij uiteindelijk dakloos geworden. Aan het begin van 2017 heeft zijn moeder besloten hem mee te nemen naar Arnhem. Dit kon niet meer zo doorgaan. M moest uit het circuit komen en een degelijk leven gaan leiden. Zijn moeder heeft alles op alles gezet om dingen in beweging te krijgen voor hem. Samen met het wijkteam en het Jonahuis hebben wij met M gekeken naar de mogelijkheden die er voor hem zijn. Na een lang en langzaam proces is het gelukt om M op te nemen in het doelgroepenregister. Zodra dit bekend was zijn M en ik als een gek gaan solliciteren op vacatures met een banenafspraak. Binnen 3 weken en twee sollicitatiegesprekken is M aangenomen en kan hij 3 juli beginnen als productiemedewerker bij een gezellig en hecht bedrijf. Omdat M zo graag wilde en bleef doorzetten ondanks alles wat hem tegen zat, is hij uiteindelijk aangenomen bij een bedrijf dat kijkt naar de kwaliteiten en mogelijkheden die iemand heeft in plaats van de beperkingen.
Vorig jaar begeleide ik een jongeren -M. - die al een soort van afgeschreven was in de maatschappij. Hij was zelf niet gemotiveerd en had er geen zin meer in, net als zijn begeleiders (jeugdreclassering). Na onze begeleiding zit hij nu op een opleiding in Doetinchem en gaat het goed! Hij heeft mij kort geleden laten weten dat hij geslaagd is voor zijn MBO niveau 1. Een paar maanden geleden kreeg zijn broertje- T.- hetzelfde probleem als hij. Ik werd gebeld door A. van het wijkteam of ik kon helpen. De reden dat ze mij heeft gebeld is dat ze niet verder konden komen en M. een tip gaf van ja dan bel je C. Nu begeleid ik T. en het gaat de goede kant op.
R. is een jongeren van mij die door een oud collega L. van het wijkteam aan mij is gekoppeld. R. is een jongen die een vervelende jeugd heeft gehad en het nog dagelijks achtervolgt. Ondanks dat gaat hij nog steeds naar school. R. had de vraag om werk te zoeken en uitval van school te voorkomen. Hij heeft een product/opdracht die hij moet inleveren dit schooljaar. Hij had er geen vertrouwen in omdat het hem al 2,5 jaar niet lukt en 2 keer eerder heeft geprobeerd. We hebben samen een planning gemaakt voor 5 maanden. Het was tijdens het proces wel moeilijk voor hem door te zetten door zowel externe als interne factoren die speelden. Maar doordat ik steun en als stok achter de deur is het de goede richting opgegaan. Zo heeft R. zijn product ingeleverd en het afgerond met een 7! Wat is hij gelukkig hiermee. Dankzij dit resultaat is R. positiever over zijn opleiding waar hij al erg positief over is. Ik heb mezelf ingezet als vriend, docent en studiemaat. Alle drie deze rollen waren erg nodig geeft R. zelf aan. Nu we dit hebben afgerond gaan we op zoek naar een bijbaan.
Mijn succesverhaal gaat over B. (21), hij werd 9 maanden geleden aangemeld door het TEAM VSV. Inmiddels zijn wij heel wat maanden verder en ben ik ontzettend trots op hem. Hij heeft zich zo goed ontwikkeld en is in zijn eigen kracht gaan staan. Voor de rapportage wilde hij zelf een stuk schrijven om zijn verhaal te vertellen.
“Mijn naam is B., ik ben 21 jaar en ik ben nu twee jaar van school af. Via team VSV ben ik 9 maanden geleden bij 2GetThere in beeld gekomen, omdat ik werkzoekende was. Samen met K. heb ik mijn CV gemaakt en heb ik een account bij Indeed aangemaakt. Al snel had ik werk gevonden in de logistiek, hier ben ik nog steeds werkzaam en heb ik inmiddels mijn vierde contractverlenging gekregen. Toen ik werd aangemeld bij 2GetThere was ik doelloos en had ik weinig tot geen structuur in mijn leven. Ik dronk toen nog erg veel alcohol en gebruikte ik regelmatig drugs. Door mijn werk is er steeds meer structuur in mijn leven gekomen. K. heeft er deels voor gezorgd dat ik mijn baan überhaupt hield door middel van coaching gesprekken en door dingen inzichtelijk te maken.
Naast het vinden van werk heb ik ook de behoefte gehad om een opleidingskeuze te maken. Voor het kiezen van een opleiding hebben K. en ik veel gesprekken gevoerd om te kijken wie ik ben als persoon, wat mijn kwaliteiten zijn, waar mijn interesses liggen en vooral wat ik kan. Ik ben zeer enthousiast en positief, maar ook erg onzeker waardoor ik veel twijfels heb en nerveus kan zijn, waardoor ik bij voorbaat al dingen wegstreep. Een voorbeeld is: ik heb jarenlang de Universiteit niet meer als optie gezien, omdat ik het gevoel had dat het voor mij te hoog gegrepen was. Niet om de intelligentie, maar om de hoeveelheid stof die ik voor mijn kiezen zal krijgen. Als ik een vak bijvoorbeeld niet leuk zou vinden, was ik bang dat ik geen motivatie meer zou hebben voor de rest van de opleiding. Door mijn huidige werk, die ik al een lange tijd behoud, zie ik in dat ik mijn motivatie kan terug vinden ook al is het soms niet leuk is. In de afgelopen negen maanden heb ik doorzettingsvermogen en discipline ontwikkeld en heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen.
Bij K. heb ik alles kunnen uiten, wat er in mijn hoofd speelde. Het uitspreken hiervan heeft geholpen dat ik het meer op een rijtje heb. Dit heb ik bij mijn vrienden niet eerder zo gehad, omdat zij mij hoe dan ook toch wel zullen supporten. K. behoort niet tot mijn vriendengroep, dus ik weet dat zij er objectief naar zal kijken en hierdoor vind ik haar advies betrouwbaarder dan de onvoorwaardelijke support van mijn vrienden. Verder heeft K. mij geholpen met het relativeren van mijn dipjes. Door er voor mij te zijn en dat ik mijn gevoel heb mogen uiten, ook over bepaalde dingen die echt heel diep liggen en ik niet zo vaak bespreek. Ik ben trots op mezelf omdat ik weer een doel heb in het leven en weer naar school toe wil. En bereid ben om daar hard voor te werken, ik weet dat ik dit kan, omdat ik al voor een lange tijd dezelfde baan heb”.
Een van mijn succesverhalen is een jongere met PTSS die bij 2GetThere terecht is gekomen omdat hij op zoek was naar baantje. Het is een jongere die zwaar mishandeld is, door wildvreemde, omdat hij deze geen sigaret wilde geven. Deze jongere was alles kwijt geraakt door het incident, zijn baan, zijn vriendin en het vertrouwen in de medemens. Door zijn PTSS was het lastig voor hem om naar buiten te gaan, en hij beleefde weinig plezier in diverse activiteiten. Eenmaal aangemeld bij 2GetThere ben ik met hem aan de slag gegaan. Dit door kennis te maken met zijn thuissituatie, inclusief zijn ouders. In het begin liep het stroef en had hij er weinig zin in. Wat voor hem fijn was, was dat hij voor zijn PTSS in behandeling was bij de psycholoog en ik hem alleen op weg hielp bij het zoeken van een baan. Langzaam heeft deze jongere mij in zijn vertrouwen toegelaten en stap voor stap hebben we gekeken naar werk waarbij hij niet zoveel hoefde te communiceren. Na anderhalf maand intensief begeleiden naar werk zijn we samen naar een sollicitatiegesprek gegaan. Hij werd uitgenodigd voor een vacature van een magazijn medewerker. Het sollicitatiegesprek verliep precies zoals we het hebben geoefend; door kleine ezelsbruggetjes te gebruiken was het voor hem goed te herkennen wat voor antwoord hij moest geven. Na twee kreeg hij te horen dat hij was aangenomen. Dit is heel bijzonder, deze jongeren had de capaciteiten wel om een baan te vinden alleen door zijn psychologische beperking had hij vertrouwen nodig om weer te kunnen functioneren. Door hem stapsgewijs als vertrouwenspersoon te begeleiden begon hij weer stap voor stap vertrouwen in zichzelf te krijgen. Dit hielp hem ook om zijn PTSS meer te controleren.
“jongere A. gaat naar school, maar zij merkt dat haar verleden haar dwars zit. Met psychologen praten wil zij niet meer, maar zij heeft het wel nodig om haar verhaal kwijt te kunnen. Met vrienden, op school en thuis gaat dit niet echt. Inmiddels gaat zij weer gewoon naar school. Hoe het er nu naar uitziet, kan zij doorstromen naar haar laatste schooljaar.
Het mooie aan 2GetThere is dat niet alle jongeren te maken moeten hebben met zware problematiek om gecoacht te worden. Dit geldt zeker voor jongere M.. Hij had hulp nodig om de weg in Nederland te vinden naar school en werk, maar wilde vooral zelfstandig blijven. Tijdens onze gesprekken hielp ik hem vooral met praktische zaken en beantwoordde ik enkele vragen. Inmiddels heeft hij een bijbaan in een magazijn gevonden en gaat hij aankomend schooljaar naar een schakelklas voor vluchtelingen, zodat hij over een jaar naar de universiteit kan.
Sinds vier maanden begeleid ik een jongere naar een passende opleiding. Ze heeft fibromyalgie, wat een pijnsyndroom is waardoor ze contant spierpijn heeft en snel vermoeid raakt. Uiteindelijk hebben we een therapievorm gevonden waar ze wordt begeleid door een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Ze voelt zich steeds beter en gaat in september beginnen aan de hbo-opleiding Opleidingskunde aan de HAN. Ik heb er alle vertrouwen in!
Mijn jongere M.M. is een jongere met een heel zwaar verleden. Op zijn 16e is hij op Aruba op zichzelf gaan wonen en sindsdien heeft hij meerdere baantjes en verblijfplaatsen gehad. Kort voordat hij naar Nederland verhuisde is hij begonnen met het roken van marihuana en is hij uiteindelijk in dat circuit terecht gekomen. Hij heeft meerdere malen drugs gesmokkeld en is meerdere malen vast komen te zitten. Hier in Nederland hebben ze hem proberen te helpen door allereerst een IQ test te doen. Uit de IQ test is gebleken dat M verstandelijk beperkt is. M is toen begeleid gaan wonen en heeft de kans gekregen om een opleiding te volgen. Door de foute vrienden die hij had is hij echter weer vast komen te zitten. Alle begeleiding is toen gestopt en toen M vrij kwam had hij geen motivatie meer om alles opnieuw op te pakken. M had inmiddels veel schulden en kon niet aan werk komen, hierdoor is hij uiteindelijk dakloos geworden. Aan het begin van 2017 heeft zijn moeder besloten hem mee te nemen naar Arnhem. Dit kon niet meer zo doorgaan. M moest uit het circuit komen en een degelijk leven gaan leiden. Zijn moeder heeft alles op alles gezet om dingen in beweging te krijgen voor hem. Samen met het wijkteam en het Jonahuis hebben wij met M gekeken naar de mogelijkheden die er voor hem zijn. Na een lang en langzaam proces is het gelukt om M op te nemen in het doelgroepenregister. Zodra dit bekend was zijn M en ik als een gek gaan solliciteren op vacatures met een banenafspraak. Binnen 3 weken en twee sollicitatiegesprekken is M aangenomen en kan hij 3 juli beginnen als productiemedewerker bij een gezellig en hecht bedrijf. Omdat M zo graag wilde en bleef doorzetten ondanks alles wat hem tegen zat, is hij uiteindelijk aangenomen bij een bedrijf dat kijkt naar de kwaliteiten en mogelijkheden die iemand heeft in plaats van de beperkingen.
Vorig jaar begeleide ik een jongeren -M. - die al een soort van afgeschreven was in de maatschappij. Hij was zelf niet gemotiveerd en had er geen zin meer in, net als zijn begeleiders (jeugdreclassering). Na onze begeleiding zit hij nu op een opleiding in Doetinchem en gaat het goed! Hij heeft mij kort geleden laten weten dat hij geslaagd is voor zijn MBO niveau 1. Een paar maanden geleden kreeg zijn broertje- T.- hetzelfde probleem als hij. Ik werd gebeld door A. van het wijkteam of ik kon helpen. De reden dat ze mij heeft gebeld is dat ze niet verder konden komen en M. een tip gaf van ja dan bel je C. Nu begeleid ik T. en het gaat de goede kant op.
R. is een jongeren van mij die door een oud collega L. van het wijkteam aan mij is gekoppeld. R. is een jongen die een vervelende jeugd heeft gehad en het nog dagelijks achtervolgt. Ondanks dat gaat hij nog steeds naar school. R. had de vraag om werk te zoeken en uitval van school te voorkomen. Hij heeft een product/opdracht die hij moet inleveren dit schooljaar. Hij had er geen vertrouwen in omdat het hem al 2,5 jaar niet lukt en 2 keer eerder heeft geprobeerd. We hebben samen een planning gemaakt voor 5 maanden. Het was tijdens het proces wel moeilijk voor hem door te zetten door zowel externe als interne factoren die speelden. Maar doordat ik steun en als stok achter de deur is het de goede richting opgegaan. Zo heeft R. zijn product ingeleverd en het afgerond met een 7! Wat is hij gelukkig hiermee. Dankzij dit resultaat is R. positiever over zijn opleiding waar hij al erg positief over is. Ik heb mezelf ingezet als vriend, docent en studiemaat. Alle drie deze rollen waren erg nodig geeft R. zelf aan. Nu we dit hebben afgerond gaan we op zoek naar een bijbaan.
Mijn succesverhaal gaat over B. (21), hij werd 9 maanden geleden aangemeld door het TEAM VSV. Inmiddels zijn wij heel wat maanden verder en ben ik ontzettend trots op hem. Hij heeft zich zo goed ontwikkeld en is in zijn eigen kracht gaan staan. Voor de rapportage wilde hij zelf een stuk schrijven om zijn verhaal te vertellen.
“Mijn naam is B., ik ben 21 jaar en ik ben nu twee jaar van school af. Via team VSV ben ik 9 maanden geleden bij 2GetThere in beeld gekomen, omdat ik werkzoekende was. Samen met K. heb ik mijn CV gemaakt en heb ik een account bij Indeed aangemaakt. Al snel had ik werk gevonden in de logistiek, hier ben ik nog steeds werkzaam en heb ik inmiddels mijn vierde contractverlenging gekregen. Toen ik werd aangemeld bij 2GetThere was ik doelloos en had ik weinig tot geen structuur in mijn leven. Ik dronk toen nog erg veel alcohol en gebruikte ik regelmatig drugs. Door mijn werk is er steeds meer structuur in mijn leven gekomen. K. heeft er deels voor gezorgd dat ik mijn baan überhaupt hield door middel van coaching gesprekken en door dingen inzichtelijk te maken.
Naast het vinden van werk heb ik ook de behoefte gehad om een opleidingskeuze te maken. Voor het kiezen van een opleiding hebben K. en ik veel gesprekken gevoerd om te kijken wie ik ben als persoon, wat mijn kwaliteiten zijn, waar mijn interesses liggen en vooral wat ik kan. Ik ben zeer enthousiast en positief, maar ook erg onzeker waardoor ik veel twijfels heb en nerveus kan zijn, waardoor ik bij voorbaat al dingen wegstreep. Een voorbeeld is: ik heb jarenlang de Universiteit niet meer als optie gezien, omdat ik het gevoel had dat het voor mij te hoog gegrepen was. Niet om de intelligentie, maar om de hoeveelheid stof die ik voor mijn kiezen zal krijgen. Als ik een vak bijvoorbeeld niet leuk zou vinden, was ik bang dat ik geen motivatie meer zou hebben voor de rest van de opleiding. Door mijn huidige werk, die ik al een lange tijd behoud, zie ik in dat ik mijn motivatie kan terug vinden ook al is het soms niet leuk is. In de afgelopen negen maanden heb ik doorzettingsvermogen en discipline ontwikkeld en heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen.
Bij K. heb ik alles kunnen uiten, wat er in mijn hoofd speelde. Het uitspreken hiervan heeft geholpen dat ik het meer op een rijtje heb. Dit heb ik bij mijn vrienden niet eerder zo gehad, omdat zij mij hoe dan ook toch wel zullen supporten. K. behoort niet tot mijn vriendengroep, dus ik weet dat zij er objectief naar zal kijken en hierdoor vind ik haar advies betrouwbaarder dan de onvoorwaardelijke support van mijn vrienden. Verder heeft K. mij geholpen met het relativeren van mijn dipjes. Door er voor mij te zijn en dat ik mijn gevoel heb mogen uiten, ook over bepaalde dingen die echt heel diep liggen en ik niet zo vaak bespreek. Ik ben trots op mezelf omdat ik weer een doel heb in het leven en weer naar school toe wil. En bereid ben om daar hard voor te werken, ik weet dat ik dit kan, omdat ik al voor een lange tijd dezelfde baan heb”.
Een van mijn succesverhalen is een jongere met PTSS die bij 2GetThere terecht is gekomen omdat hij op zoek was naar baantje. Het is een jongere die zwaar mishandeld is, door wildvreemde, omdat hij deze geen sigaret wilde geven. Deze jongere was alles kwijt geraakt door het incident, zijn baan, zijn vriendin en het vertrouwen in de medemens. Door zijn PTSS was het lastig voor hem om naar buiten te gaan, en hij beleefde weinig plezier in diverse activiteiten. Eenmaal aangemeld bij 2GetThere ben ik met hem aan de slag gegaan. Dit door kennis te maken met zijn thuissituatie, inclusief zijn ouders. In het begin liep het stroef en had hij er weinig zin in. Wat voor hem fijn was, was dat hij voor zijn PTSS in behandeling was bij de psycholoog en ik hem alleen op weg hielp bij het zoeken van een baan. Langzaam heeft deze jongere mij in zijn vertrouwen toegelaten en stap voor stap hebben we gekeken naar werk waarbij hij niet zoveel hoefde te communiceren. Na anderhalf maand intensief begeleiden naar werk zijn we samen naar een sollicitatiegesprek gegaan. Hij werd uitgenodigd voor een vacature van een magazijn medewerker. Het sollicitatiegesprek verliep precies zoals we het hebben geoefend; door kleine ezelsbruggetjes te gebruiken was het voor hem goed te herkennen wat voor antwoord hij moest geven. Na twee kreeg hij te horen dat hij was aangenomen. Dit is heel bijzonder, deze jongeren had de capaciteiten wel om een baan te vinden alleen door zijn psychologische beperking had hij vertrouwen nodig om weer te kunnen functioneren. Door hem stapsgewijs als vertrouwenspersoon te begeleiden begon hij weer stap voor stap vertrouwen in zichzelf te krijgen. Dit hielp hem ook om zijn PTSS meer te controleren.