Samen met partners uit Finland, Zweden, Italië en Duitsland hebben we de afgelopen bijna 3 jaar gebruikt om onderzoek te doen naar en te discussieren over methodes die werken. Diverse ‘mobilities’ zoals, transnational meetings, jobshadowing en teaching assignments maar ook enquetes en gesprekken hebben ons allemaal verrijkt met (nieuwe) inzichten, kansen en mogelijkheden om de aanpak voor het bestrijden van voortijdig schoolverlaten (VSV) te verbeteren en de overgang van school naar beroep makkelijker te laten verlopen. Daarnaast is aandacht besteed aan empowerment van jongeren; wat werkt en wat niet? En hoe belangrijk zijn netwerken?
Doel van het multiplier event op deze middag was inspireren via verschillende beschreven best practices, informeren en netwerken.
De middag werd voorgezeten door Hester Macrander. Partners in Consistent Way, 2GetThere Coaching en Jos Gipmans van Rijn IJssel, presenteerden beide hun organisatie. Naast jongerencoaches Kyra Roozemaal, Bob Zweers, Roxanne Veurman, Silvo de Brito Caio en LanLan Zhang die met verve vertelden over 2GetThere was er voor één van hen nog een rol weggelegd. LanLan droeg een zelfgeschreven gedicht voor van Luwam Desbele, één van haar jongeren met een heftig verhaal. Het gedicht heet ‘Dream high’ en is terug te lezen op onze Arnhemse Facebookpagina.
Verschillende vernieuwende onderwijsmakers, lokale en nationale partijen vertelden kort iets over hun initiatieven en visie. Zo vertelde Hanno Ambaum over zijn nieuwe vorm van onderwijs in de wijk, genaamd ACT. Een vorm van community learning waarin diverse disciplines, onderwijsniveaus en scholen samen komen in de wijk. 2GetThere Arnhem gaat het initiatief ondersteunen. Sandra van Kolfschoten van Meesters advies vertelde over haar nieuwste project ‘Dreamskool’, waarin zij leerlingen van het Briant college laat dromen en hen ondersteund in het realiseren van onderwijs zoals dit er volgens hen uit moet zien. Ook was het woord aan Jeanette Pijfers van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in haar nieuwe rol van regio coördinator van de Gelijke Kansen alliantie. Deze alliantie staat voor gelijke kansen voor kinderen en jongeren met dezelfde talenten. Ieder kind moet zich ten volle kunnen ontplooien, vindt de alliantie, ongeacht zijn achtergrond, het opleidingsniveau van zijn ouders of hun financiele middelen. Jantine van Netten, vestigingsmanager Jinc in Flevoland vertelde vervolgens waarom ieder kind een eerlijke kans op de arbeidsmarkt verdient en wat Jinc daar in betekent. Via flitsstages en trainingen door mensen uit het bedrijfsleven dragen zij een behoorlijke steen bij. Emma Voerman, docent en coach bij de democratische school, sloot de middag af met een inspirerend betoog over wat kinderen eigenlijk willen leren! En de misverstanden die hierover ontstaan. Een inspirerend verhaal.
Susanne ten Doesschate, Lisa Harms, Resy van Vooren en Lenny van Kempen namen het publiek mee in hun bevindingen van de afgelopen drie jaar ‘Consistent Way’. Wat werkt? Wat niet? Wat zijn de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek? En wat zijn de adviezen die geformuleerd zijn door de partners? Ook werden er een aantal belangrijke zaken uitgelicht die hen met name in het buitenland opgevallen zijn. Zoals bijvoorbeeld de creativiteit van partners met weinig middelen. Een project in Italië werd genoemd waarin simpelweg luisteren naar leerlingen, op elk moment van de schooldag, georganiseerd is. Ook werd een project genoemd in Duitsland waarbij senioren werken met kinderen, met hen het gesprek aangaan en hen stimuleren om stil te staan bij hun emoties. Prachtig. Pluspunt van de betrokken Scandinavische landen zijn oog hebben voor duurzaamheid en voor peer-education.
De muzikale omlijsting bezorgden ons allemaal kippenvel. Thirza van der Zee, ex-jongerencoach, en haar jongere van destijds Veronique Efomi zongen de sterren van de hemel. Een eigen geschreven lied, terug te luisteren via deze link: https://youtu.be/3GwxtyQTbG4 In dit lied benadrukken ze het belang van jezelf zijn in het contact met anderen.