adopteert u ook een jongerencoach?

Inleiding
Het sociale domein verandert. Gemeenten komen meer en meer geld te kort voor (jeugd)zorg. Nieuwe manieren van financieren worden gevraagd. Co-financieren, allianties; gezamenlijk zorg dragen voor de problemen van onze maatschappij. Voor het insluiten van groepen die ondersteuning vragen. 2GetThere is één van de succesvolle oplossingen van deze tijd, waarbij jongeren zelf ingezet worden om hun eigen problematiek op te lossen! Dit terwijl zij zichzelf ontwikkelen tot krachtige professionals.
Wat is 2GetThere?
2GetThere is een project van, vóór en dóór jongeren. Jongeren worden opgeleid tot Jongerencoach.
Zij coachen jongeren uit hun eigen omgeving naar school, werk of een combinatie van beide. Het project is vernieuwend in haar peer-aanpak. Diversiteit, maatwerk en de inzet van ervaringsdeskundigheid biedt jongeren vertrouwen. Het geeft ruimte om het op hun eigen wijze te doen, ondersteund door een laagdrempelige coach. Gemiddeld 78%van alle jongeren (inmiddels een paar duizend), vaak met problematiek op meerdere vlakken, stroomt intrinsiek gemotiveerd en duurzaam uit naar een voorliggende voorziening zoals een reguliere opleiding, werk of combinatie. Deze jongeren hebben weer overzicht en motivatie.Jongerencoaches werken professioneel dichtbij; zetten zichzelf in als instrument. Zelfredzaamheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid worden hiermee intrinsiek versterkt. 2GetThere is een leerbedrijf. 98%van deze jonge professionals stromen binnen 2,5 jaar uit naar regulier werk, vaak in het sociale domein. Het mes snijdt zo aan meerdere kanten!
2GetThere heeft een landelijke stichting.
Best practice van de wereld en partner van het ministerie van OCW
2GetThere Coaching werd in 2014 best practice van de wereld, als innovatieve oplossing voor jeugdwerkloosheid en maatschappelijke uitval/drop-outs. Naast strenge criteria voor relevantie, effectiviteit, impact, efficiency, duurzaamheid en innovatie, keek de International Labour Organisation (ILO) naar overdraagbaarheid. De formule scoort goed op alle onderwerpen en laat op meerdere plekken uitstekende resultaten zien. 2GetThere is vanaf de start partner van het ministerie van OCW in de ‘gelijke kansen alliantie’ (GKA). Deze alliantie steunt projecten die jongeren met gelijke mogelijkheden ook gelijke kansen bieden. 2GetThere werd een ‘parel’ genoemd door Mirjam Sterk (Sterk voor werk, ministerie van SZW) en werd in 2013 genomineerd voor de Hein Roethof prijs. 2GetThere is in meerdere gemeenten actief, onder andere in Apeldoorn en Emmen.
Ontwikkelingen in de regio
Sinds juli 2016 is het project 2GetThere actief in de regio Stedendriehoek. Met veel succes! Dit succes heeft interesse gewekt bij andere gemeenten in de RMC-regio Stedendriehoek en Jeugdzorgregio Midden IJssel/Oost-Veluwe (o.a. Voorst, Brummen, Epe, Lochem maar ook Heerde). Naast deze gemeenten is er interesse in andere steden. Voor alle nieuwe ontwikkelingen geldt: er is behoefte aan cofinanciering, aan het sluiten van allianties met bedrijfsleven, provincie en landelijke overheid. Ook is er behoefte aan onderzoek naar werkzame factoren (tegengaan maatschappelijke uitval/ongelijkheid, stimuleren van sociale cohesie, voorkomen van leegloop in de regio etc.) in relatie tot de aanpak en resultaten van 2GetThere. We zijn in gesprek over de uitvoer van onderzoek om versteviging van het concept te krijgen.
"2GetThere is een jonge dynamische organisatie, met jonge mensen. Mensen die makkelijk contact maken met jongeren. Apeldoorn vind het belangrijk dat jongeren zich gezien en gehoord voelen. Daarnaast is het mooie en belangrijk dat de jongerencoaches zich hier kunnen ontwikkelen en doorgroeien. Dit maakt dat ik vertrouwen heb in 2GetThere"
Detlev Cziesso, wethouder jeugd
De voordelen van het adopteren van een jongerencoach!
Het adopteren van een jongerencoach biedt veel interessante voordelen, we noemen;
- u profileert uw bedrijf als sociaal maatschappelijk betrokken onderneming
- u geniet kosteloze reclame en naamsbekendheid bij adoptie van minimaal een jaar
- u hoeft zelf niet meer na te denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
- u krijgt de mogelijkheid tot kosteloze ondersteuning van jongeren met een arbeidsbeperking
- u krijgt meer inzicht in behoeften/verwachtingen van jongeren tav uw producten en/of diensten
- u betrekt jongeren gemakkelijk bij uw specifieke organisatie/doelgroepvraagstukken
- u levert een bijdrage aan de groei en ontwikkeling van jongeren in de leeftijd van 14-30 jaar
- u zorgt dat jongeren die dreigen uit te vallen of uitgevallen zijn weer toekomstperspectief krijgen
- u geeft jongeren(coaches) een mogelijkheid zich te ontwikkelen én door te groeien!
- u biedt zowel direct als indirect stage- en leerwerkmogelijkheden
- u faciliteert jongeren met een (individuele)brugfunctie en een verbeterde aansluiting
- u levert een waardevolle bijdrage aan het tegengaan van maatschappelijke uitval en ongelijkheid
- u voorkomt leegloop in de regio door jongeren perspectief, vertrouwen en inspiratie te bieden
- u verrijkt uzelf en uw organisatie met breed maatschappelijk rendement (oa. winst en aanzien) en betrokkenheid bij jongeren en de samenleving
- u geeft invulling aan uitdagingen van elke organisatie om jongeren aan zich te kunnen binden
- uw adoptie getuigt van goed werkgeverschap; u heeft oog voor een diverse opbouw van uw personeelsbestand en een inclusieve samenleving; u neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid
- u wordt uitgenodigd met ons in gesprek te gaan en te blijven om samen met jongeren een visie te ontwikkelen in het (beter) laten aansluiten van een groep die nu nog onterecht langs de kant staat
- u wordt eveneens uitgenodigd in gesprek te gaan over wat 2GetThere nog meer voor u en uw organisatie kan betekenen, waar we gezamenlijk en concreet ‘win win’-situaties kunnen creëren!
Een innovatief project als 2GetThere biedt kansen voor de uitdagingen in onze (Cleantech)regio; jongeren als brug in het verbinden van vraag en aanbod tussen school en werkgevers. Deze jongeren zijn onze toekomst!
Martine Witteveen, Tafelsecretaris Human Capital Cleantechregio
Meer informatie?
Bent u geïnteresseerd? Of wilt u meer weten over achtergronden, resultaten en mogelijkheden? Dan bent u van harte uitgenodigd contact op te nemen met Projectmanager Susanne ten Doesschate-Boekelman. susanne@2gettherecoaching.nl of via app, (06) 21 586 596
Wilt u een jongerencoach adopteren? Download dan het aanmeldformulier hieronder! Vul het in, onderteken het, scan het in en stuur het ons toe per mail. Namens alle jongeren en de 2GetThere organisatie,
hartelijk dank voor uw steun!
Adoptie jongerencoach aanmeldformulier

aanmeldformulier_adoptie_jongerencoach_2gt.pdf | |
File Size: | 104 kb |
File Type: |

Aanvullende informatie 2GetThere
2 verhalen van jongeren!
Dit zijn de jongeren van 2GetThere met hun verhaal. S. is een meisje van 20 jaar. Ze is in contact gekomen met 2GetThere Apeldoorn via een artikel in de krant. S. herkende zichzelf in het verhaal van jongerencoach Esra en besloot zich aan te melden. Na de eerste kennismaking vertelde S. open en eerlijk over haar suïcidale gedachtes. S. zegt: "tijdens de kennismaking voelde ik gelijk een klik, ik wist dat ik open en eerlijk kon zijn. Wekelijks laagdrempelig afspreken en praten vond ik fijn, het heeft mij erg geholpen. Op dit moment gaat het heel goed. Ik heb geen suïcidale gedachtes meer en ik ben gemotiveerder dan ooit." Door het duwtje in haar rug heeft S. inmiddels nieuwe inspiratie en doelen gevonden. Dit helpt haar om positief te blijven. Ze heeft haar omgeving in ook in vertrouwen genomen en is opener. In september begint S. aan een nieuwe opleiding. Ze hoopt in de toekomst Editor te worden! Esra is erg trots op S.
D. heeft zich aangemeld bij Kim nadat hij merkte vast te lopen in terugkerende belemmerende patronen. Hij vond het moeilijk om stappen te zetten en kon dat ene beginnetje niet vinden. Met hulp en een persoonlijke maatwerkaanpak van Kim lukt dit nu wel. Na een aantal jaren geen school gezien te hebben heeft D. zelf een oriënterend gesprek aangevraagd bij Aventus. Samen zijn ze aan het onderzoeken welke richting het beste past en wat de mogelijkheden zijn. Zelfvertrouwen en eigen regie zijn twee veel besproken onderwerpen in de gesprekken geweest, aldus Kim, het is belangrijk dat ‘mijn’ jongeren goed in hun vel zitten en uitgaan van hun eigen kracht! "Everyone has power, please use it!"
Peercoaching, leerbedrijf & de kracht van diversiteit
De gedachte achter het coachen van de eigen doelgroep is dat jongeren elkaar wél weten te vinden en makkelijk kunnen aansluiten op elkaar. Ze spreken dezelfde taal en er is sprake van herkenning. Persoonlijke groei, werken vanuit het hart, vertrouwen & ruimte staan centraal in het project. Jongerencoaches onderzoeken zelf wat werkt; ze kijken goed naar wensen en behoeften van jongeren. Een jongere kiest zijn eigen coach uit de profielen op de website, een locatie naar keuze en bepaalt de frequentie van de coaching. Laagdrempelige begeleiding op maat zorgt voor een betere aansluiting van jongeren op de arbeidsmarkt, voor intrinsieke motivatie. De coach is een steun in de rug voor jongeren; zonder oordeel. De jongere voelt zich (weer) gezien en gehoord, heeft een maatje en/of sparringpartner die veelal hetzelfde heeft meegemaakt. De begeleiding is kosteloos voor jongeren, ouders, onderwijs, werkgevers en verwijzers.
De jongerencoaches worden zelf ook gecoacht & intensief begeleid door inter- en supervisiebijeenkomst-en, trainingen en deskundigheidsbevordering. Het didactisch concept is ‘learning by doing’. Daarnaast wordt actief diversiteitbeleid uitgevoerd. Er vindt veel uitwisseling plaats en ‘soft skills’ worden goed ontwikkeld. In onze teams voeren we interessante dialogen in onze rond maatschappelijke thema’s. We krijgen begrip voor elkaars standpunten, leren met elkaar en van elkaars achtergrond. Er ontstaat verbinding. Het delen en borgen van kennis staat centraal. We garanderen doorstroom, en stimuleren & inspireren coaches (door) te groeien. We bieden andere jongeren met deze door- en uitstroom ook kansen zich persoonlijk, professioneel & op het gebied van scholing/werk verder te ontwikkelen.
Missie 2GetThere
2GetThere biedt met aandacht en professionele liefde, hulp en inzicht aan jongeren die vastgelopen zijn. Een jongerencoach van 2GetThere stelt vragen, inspireert, kijkt en denkt mee, kent de wegen en heeft de contacten. Het doel van de begeleiding van 2GetThere is om jongeren weer in zichzelf te laten geloven en vertrouwen te laten krijgen in een positieve toekomst vol mogelijkheden. Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn daarbij belangrijk.
Visie 2GetThere
De tijd waarin we nu leven vraagt om een nieuwe aanpak. Een aanpak vol aandacht, ruimte en vertrouwen is nodig om jongeren weer contact te laten maken met deze belangrijke waarden. De opdracht van 2GetThere is jongeren weer overtuigd te laten zijn van eigen kracht en eigen vermogens. Het Team 2GetThere kenmerkt zich door ervaringsdeskundigheid en diversiteit.
Kernwaarden
Ons gedrag is gebaseerd op onze kernwaarden:- eigen kracht, -van, voor en door jongeren, -outreachend en brugfunctie & -vertrouwen en ruimte. De kernwaarden zijn herkenbaar in de manier waarop we werken en georganiseerd zijn. We laten jongeren hun eigen kracht weer ervaren en inspireren tot groei en zelfredzaamheid. Kenmerkend voor 2GetThere is “voor jongeren, door jongeren”. Onze jongerencoaches spreken de taal van de jongeren en zeggen: “We begrijpen wat jongeren nodig hebben en wat hun bezighoudt”. De jongerencoaches van 2GetThere zijn voor andere jongeren een rolmodel, leveren maatwerk en kijken naar wat nodig is. Dit doen zij door outreachend te werken en een brug te vormen naar de bestaande hulp- en dienstverlening. Om dit vol overgave, met professionele liefde te kunnen doen, bieden we vertrouwen en ruimte. We zijn ervan overtuigd dat dit de basis is voor jongeren om belemmerende patronen te kunnen doorbreken en op een positieve manier aan de toekomst te bouwen.
Visie op begeleiding
Van methodiek naar de jongere zelf als instrument
De mens, de jongere zelf, staat centraal bij 2GetThere. Hij is zijn eigen instrument. We bedoelen daarmee dat 2GetThere haar coaches niet in eerste instantie opleidt om nuttig te zijn voor onze „bedachte‟ maatschappij, en hoe ze mogelijk hierin kunnen passen, maar dat we verder kijken dan dit. We benaderen de jongeren en de jongerencoaches gelijkwaardig en brengen ze in contact met het potentieel dat in hen aanwezig is. Los van of de maatschappij hierom vraagt, maar op basis van het vertrouwen dat als iemand met zijn talenten en zijn kracht in contact komt, er ook een taak voor hem of haar is weggelegd binnen de maatschappij.
Van worden wie je wilt zijn naar zijn wie je bent
We kijken bij het ontwikkelen van onze coaches en binnen de coaching gesprekken naar wat hen drijft. Van binnenuit. Niet zozeer om aan te sluiten bij wat de maatschappij van ze wil, of wat nodig is, maar wat zij nodig hebben om zich te ontwikkelen. Wat hebben zij nodig om tot bloei te kunnen komen? Waar zit hun inspiratie? En waar zitten hun blokkades die vaak ontstaan zijn omdat zij te veel afgestemd zijn op hun omgeving in plaats van op hun eigen referentiekader. Te veel willen ‘pleasen’ om erbij te horen.
Van vastgeroeste patronen naar inspiratie en dynamiek
Op dit moment worden jongeren in scholen (cognitief) gevormd tot het invullen van een rol in de maatschappij. Een rol, taak of functie waarvan wij (be)denken dat deze nodig is. Maar is het niet zo dat we niet alles kunnen bedenken? En dat dingen in het leven vaak anders lopen dan gepland? Het leven is veranderlijk. Er is sprake van constante beweging, continu en in alle lagen. Het kunnen volgen van deze natuurlijke dynamiek is essentieel. Hiermee blijven we afstemmen op de ontwikkelingen bij jongeren van binnenuit, op inzichten en processen. Dit verklaart waarom de jongeren die wij begeleiden soms op schijnbaar onverklaarbare wijze en vlot weer op de rit zijn. Ze zijn als het ware weer aangesloten op zichzelf.
Van wat er moet zijn, naar erkennen wat er is
We gaan vaak voorbij aan intrinsieke motivatie, intuïtie en zingeving. Waar ligt werkelijk de belangstelling van een jongere en een jongerencoach? Wie is die coach? Wie is die jongere? Wat is voor hem belangrijk en van waarde? Los van alles en iedereen. Het is belangrijk de jongere eerst in zijn/haar kracht te zetten, in contact te brengen met deze waarden en motivatie, voor er überhaupt ooit iets met aandacht en toewijding kan worden gedaan.
Van zelfverzekerdheid naar zelfvertrouwen
Geen zelfverzekerdheid, maar zelfvertrouwen en afstemmen op dat wat nodig is. In contact met innerlijke waarden en eigen kracht. Onze ervaring met deze doelgroep is dat ze zich in zeer korte tijd verbonden voelen met onze aanpak omdat ze zich gezien voelen. Verandering kan pas plaatsvinden als er erkenning is voor wat er is en speelt, voor de situatie waarin de jongere zich bevindt. Luisteren zonder oordeel. De beweging die hierbij past is in plaats van het uitgaan van onze eigen maatstaven, ons referentiekader, dus externe motivatie, gaan naar een motivatie die van binnenuit komt. Intern. En die daarmee veel krachtiger is.
Van aansturen naar ruimte en vertrouwen
De jongeren die begeleiding krijgen van 2GetThere hoeven zich niet aan te passen aan een systeem of aan allerlei regels en procedures. Er is tijd en aandacht, op een gelijkwaardig niveau. Ze mogen zijn wie ze zijn. Dit geeft ruimte aan het potentieel dat aanwezig is. Deze jongeren zijn uit beeld geraakt en krijgen de ruimte om weer gezien te worden. Deze tijd vraagt om een bredere scoop. Verder kijken dan je neus lang is. Zien wie je voor je hebt en buiten de kaders om bieden wat nodig is. Op maat. Oordeel loos. Dat is pas kansen bieden. Op deze manier wordt werkelijk contact gemaakt, op een ander niveau. Het is juist dit niveau dat zo belangrijk is en wordt de komende tijd. Het is tijd voor verandering.
Van hoog laag, naar verbinden
We zien het als onze taak om deze jongeren te faciliteren en de mogelijkheid te bieden zichzelf te ontplooien. Zodat zijzelf weer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun verdere leven. Niet om te worden zoals wij denken dat ze moeten zijn, maar om ze te inspireren om te zijn wie ze zijn. Er gewoon naast staan. Gelijkwaardig contact. Dan pas komt de kracht van een rolmodel in beeld. Letterlijk, op een gelijkwaardig niveau. Geen hiërarchie, geen hoog laag. De vraag van jongeren van deze tijd is van een andere orde. Laten we er alsjeblieft naar luisteren en ons voordeel ermee doen